Shop Mobile More Submit  Join Login

Lectie de istorie: Cine sunt romanii?

Journal Entry: Fri Nov 9, 2007, 5:17 PM

Istoria neamului nostru este una teribil de controversata. Nestiut de controversata as putea spune. Daca bulgarii, macedonenii si ungurii sunt in esenta niste parveniti (macedonenii de azi nu sunt grecii de ieri) noi ne putem lauda ca am fost aici de la inceputul timpului. Dar cine suntem? Mai curge prin noi sangele strabun al dacilor si al romanilor?

Prin teritoriul actualei Romanii s-au perindat mai toate popoarele migratoare, ma refer aici la invaziile barbare (huni, goti, avari, slavi, bulgari, iazigi, vandali, etc.)

Pe scurt, la scoala ne invata ca in 170 de ani romanii au romanizat toata Dacia (desi Moldova, Crisana si Maramuresul au ramas libere) si brusc in 271 s-au retras. De ce s-au retras, nu ne spun... s-au plictisit saracii.. apoi, urmeaza un salt nonsalat la formarea cnezatelor si voievodatelor prin 1200-1300. Si uite asa noi suntem de sorginte daca si romana. Pe urma i-am batut pe turci de le-au sarit dintii prin balta, am construit multe manastiri, si intr-un final ne-am unit, ne-am cacat un pic pe noi in cele 2 razboaie mondiale si ia-ta-ne! URMASII ROMEI!!

Adevarul e defapt un pic altfel.

Primo, romanii nu i-au romanizat pe greci in 600 de ani, si nici pe evrei in 300... secundo, ungurii nu i-au maghiarizat pe români in 800 de ani, si nici rusii nu i-au rusificat pe moldoveni in 300 de ani.

Apoi,

Retragerea Aureliana se datoreaza in primul rand invaziei Gotice. Gotii au facut prapad in Moesia Inferior (teritoriul actualei Bulgarii)fapt pentru care in anul 271 a avut loc batalia de la Naissus, unde Aurelius a iesit invingator, fortandu-i pe goti sa se retraga la Nord de Dunare Mai mult, se stie clar, ca legiunea care a stationat in Dacia de la inceput pana la sfarsit a fost Legio XIII Gemina. XIII Gemina alaturi de inca 16 legiuni, a luat parte la razboiul cu gotii, si deci numai era in Dacia cand acestia s-au retras la Nord de Dunare.

Aurelius nu s-a retras din Dacia ca s-a saturat de palinca, ci pentru ca si-a facut praf armatele din tot sud-estul Europei in batalia de la Naissus, si nu-si mai permitea sa trimita forte militare peste Dunare pentru a fi casapite si de goti si de daci, fapt pentru care Aurelius a cedat Dacia gotilor declarandu-i federati ai Imperiului Roman

Asta este defapt "retragerea" aureliana!

Poporul dac a ramas sub stapanire gotica timp de peste 100 de ani! Gotilor li s-a atribuit tezaurul de la Pietroasa (closca cu puii)

Alta colonizare, alta mancare de peste.

Prin 375 hunii isi fac aparitia si belesc cele 2 mari regate gotice (ostrogotii - gotii rasariteni, care locuiau la est de Nistru si, vizigotii - gotii apuseni, care locuiau la vest de Nistru si in Dacia). Zeci de ani, hunii au facut ravagii in Dacia Caucaz si Tracia ajungand chiar si in Galia!!!

Ostrogotii au cazut sub pumnul hunilor, devenind supusii acestora iar Vizigotii au primit permisiunea romana de a traversa Dunarea in Moesia si de a se stabili acolo. Mai departe destinul lor nu face obiectul jurnalului meu, insa va sfatuiesc sa-l cititi caci este unul fascinant.
In acest timp Dacia ramane prada hunilor si vandalilor.

Alta colonizare, alta mancare de peste!


Cca 200 de ani mai tarziu, a aparut migratia slavilor si a avarilor. Pe atunci, bazinul carpatic arata cam asa: upload.wikimedia.org/wikipedia…

Alta colonizare, alta mancare de peste!

Valahia a fost sub ocupatia Primului Imperiu Bulgar de prin 680 pana prin secolul 10 cand controlul este preluat de pecenegi iar apoi de cumani in Moldova si Valahia si de unguri in Transilvania. Dominatia Cumana a luat sfarsit in Valahia odata cu invazia mongola. Valahia a fost atunci disputata iintre Bulgari si Unguri.

Alta colonizare alta mancare de peste.

Abia apoi, prin 1270 si ceva auzim si noi de Litovoi, de dreapta si stanga Oltului, de cnezate si voievodate de alea alea. Dar si astea vor fi foarte repede retezate dupa 1400 odata cu nasterea Imperiului Otoman sub talpa caruia ne-am cocosat. Turcii au pus pe tron in Valahia si Moldova pe cine a vrut cucu' lor. Voievozii in Moldova si Valahia se schimbau aproape anual. Transilvania a fost sub controlul Ungariei / Austro-Ungariei. Dup'aia au venit tiganii; de parca ce avusesem pana atunci nu a fost destul.


Alta colonizare alta mancare de peste!

Si tot asa am tinut-o pana cand in urma unor conjuncturi al dracului de norocoase ne-am unit. Asta se datoreaza indeosebi unor mari nume ca Mihai, Stefan, Bratianu, Carol... care, din greseala, s-au nascut si/sau traind pe plaiurile astea au tras aer in piept si si-au incordat fesele.
In esenta, Romania a fost no-mans-land. Un teritoriu disputat la inceput de cotropitori iar apoi de marile puteri formate in jurul lui.
Nici un roman care stie cu adevarat istorie nu poate spune: "sunt latin" sau "sunt dac" caci, plaiul mioritic asa verde cum pare, a fost defapt un mare teren de bataie unde coiosii vremurilor s-au ciocnit.

Ne-a trebuit mai mult de un mileniu sa invatam sa ne batem. Sa aparam ce e al nostru! Si acum cand am vrea sa ne batem cu unguru sau cu muscalu, toti se unira si se pupara de parca... ce-a fost, a trecut... acum suntem civilizati si... protejam mediul...

  • Mood: Noble
Add a Comment:
 
:iconcallura:
callura Featured By Owner Nov 11, 2007
DOAMNE AJUTA-MA CAT ABEREZI!

nici nu vreau sa incep sa-ti zic cat poti sa gresesti:rofl:

si mie-mi zici ca e lung... dar e facut research la el ba baiete. zice zice si de ce. TU DISTRUGI DAR NU PUI NIMIC IN LOC.
e stupid si nu inteleg de ce ti se acorda credit.
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 11, 2007
Istoria nu distruge nimic. E o simpla consemnare a faptelor petrecute. Daca vrei sa-mi contesti pozitia, te astept cu argumente.
Reply
:iconcallura:
callura Featured By Owner Nov 11, 2007
istoria e subiectiva! este o consemnare facuta de oameni (de cele mai multe ori din alte surse si cu mult dupa faptele consemnate de ei s-au petrecut)
pentru a avea o pozitie ca a ta trebuie sa citesti mai mult de un singur nene ;) ( ca ti s-a parut tie interesant asta e altceva) si uite ceva nou: nu trebuie(cel putin din punctul meu de vedere ) sa faci presupuneri, sa mai subiectivizezi si tu .
argumentele mele in problema asta ti le-am mai dat. posibil sa le fi uitat caci nu am insistat asupra lor. cu placere ti le reamintesc daca doresti.
Reply
:icondeathpen:
Deathpen Featured By Owner Nov 11, 2007
Cunosc prea putine ca sa imi dau in mod pertinent cu parerea, insa indiferent ce s-a intamplat in trecut, tot as crapa niste capete de ungur, pentru atitudinea lor actuala.
Reply
:iconsaturnianul:
Saturnianul Featured By Owner Nov 10, 2007
eu traiesc de ceva vreme cu impresia ca dacii s-au trezit pur si simplu cu teritoriul asta mioritic pleasca pe capul lor si nu prea au stiut ce sa faca cu el. pana s-au prins ei ca e ceva de capul landului asta si ar trebui sa-l apere, trecu mileniu si multe rauri de vin cursera si multi isi facura mendrele p-aci.

faptul ca cam degeaba suntem p-aci de 2000 de ani si cam am frecat-o in timpul asta se vede si azi cu ochiul liber.

iar Romania e si azi no-mans-land si camp de lupta pentru coiosii contemporani. numai ca razboiaele sunt altele...
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 10, 2007
nu e cazul sa fim caustici...orice alt popor care ar fi fost in locul nostru aici, ar fi patit la fel :)
Reply
:iconsaturnianul:
Saturnianul Featured By Owner Nov 10, 2007
yeah, it's the god damn place, i know :evillaugh: totusi, sa ai 2000 de ani la dispozitie ca sa te trezesti si sa faci ceva, si tot sa nu te trezesti... altii n-au avut nici macar cateva sute de ani si istoria i-a maturat. ori suntem al dracu de norocosi, ori suntem pastrati pentru rolul de ratatii istoriei care au avut de toate cele dar n-au stiut ce sa faca cu ele :evillaugh:. stiu iar sunt caustic. dar nu ma pot abtine :evillaugh::evillaugh::evillaugh:
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 11, 2007
omule, tu ai citit jurnalul meu? Degeaba am avut daca mereu am fost invadati de altii! Popoarele din jur nu ne-au lasat sa ne dezvoltam. E vba de conjuncturi aici.
Reply
:iconsaturnianul:
Saturnianul Featured By Owner Nov 11, 2007
omule, am citit jurnalul tau. si am inteles foarte clar ca am fost invadati mereu de altii. oricum sunt sceptic, in ciuda acestor invazii. tot timpul am gasit alti vinovati pentru esecurile noastre. si o facem si azi. dar sa zicem ca invaziile sunt o scuza. insa dupa ce domnii de care pomenesti si-au intarit fesele si ne-au unit, nu prea mai e nici o scuza! eh, istoria noastra e un lant nesfarsit de conjuncturi nefavorabile! asta e, ne-am nascut ghinionisti! :)
Reply
:iconlumorra:
lumorra Featured By Owner Nov 11, 2007
cum doamne iarta-ma sa mai si faci ceva cand hunu e in dreapta,gotu in stanga.... altu in fata si turcu in spate cu iataganu' ?...
Reply
:iconsaturnianul:
Saturnianul Featured By Owner Nov 11, 2007
ai si tu dreptatea ta :). ma abtin sa dau un exemplu din istoria contemporana in care unii au reusit sa si faca cate ceva in ciuda faptului ca erau luati la tocat de prin toate partile (din vina lor, desigur). ma abtin pentru ca sunt un exemplu negativ, cel putin pentru perioada istorica respectiva. totusi, dupa, au ridicat din temelii o tara distrusa de razboi, au facut-o prospera si la un moment dat au mai gasit si ceva timp sa profite de o conjunctura istorica pentru a-si uni natiunea divizata. eh, fie la ei acolo. noi, avem scuze: bolsevicii, comunistii, revolutia, neo-comunismul, tranzitia... conjunturile istorice ne-au tinut si ne tin prea ocupati ca sa mai avem timp sa facem ceva si pentru noi si tara noastra.

imi pare rau, dar nimeni si nimic n-o sa ma poata convinge ca de vina pentru nereusitele noastre ca popor sunt DOAR conjuncturile istorice nefavorabile.
Reply
:iconlumorra:
lumorra Featured By Owner Nov 12, 2007
Nici n-am afirmat asta,am dat unul din motivele principale.
Reply
:iconyume-no-hime:
Yume-no-Hime Featured By Owner Nov 10, 2007
Si pana la urma toti ne tragem dintr-o specie de maimute antropoide care au avut norocul sa scape din mai multe cataclisme de ordin geologic, epidemiologic, climateric etc. Incalcite mai sunt caile istoriei...
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 10, 2007
teoria lu' Darwin a picat demult...
Reply
:iconyume-no-hime:
Yume-no-Hime Featured By Owner Nov 10, 2007
Ah, I see... si care se presupune acum ca e cea adevarata? Cea a sectei ralienilor? :) Doar pt ca unul a sarit cu gura pe o teorie nu inseamna ca a desfiintat-o, dovada ca nu prea am mai auzit de acel scandal lately.
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 10, 2007
nea Darwin a reconstituit specii umane doar dupa niste ramasite de oase (de ex. dinti, femur, etc) Este bien spus... teorie :)
Reply
:iconnu-tones:
nu-tones Featured By Owner Nov 9, 2007   Photographer
peste ceva sute de ani probabil ca romanii vor fi considerati un popor migrator... care a avut tehnica unica de a migra prin imprastiere...
Reply
:icondeathissue:
DeathIssue Featured By Owner Nov 10, 2007
chiar ca...
Reply
Add a Comment:
 
×

More from DeviantArtDetails

Submitted on
November 9, 2007
Link
Thumb

Stats

Views
830
Favourites
0
Comments
18
×